Mașinile autonome nu sunt gata să intre în uz, potrivit experților în robotică

de: Andrada Bonea
28 03. 2016

În industria auto se vorbește din ce în ce mai des despre mașinile autonome și despre avântul imens pe care îl vor avea în curând. Totuși, cel puțin un expert în robotică e de părere că ar trebui să luăm lucrurile mai încet.

Missy Cummings este cercetător specializat în robotică la Universitatea Duke, și deși susține întru totul tehnologiile autonome, crede că nu sunt încă pregătite pentru a intra în uz. În momentul de față, Cummings desfășoară un studiu despre modul în care pietonii interacționează cu mașinile autonome. Într-un interviu acordat celor de la Automotive News, Cummings a spus că nu e niciun dubiu în legătură cu faptul că industria automobilelor va fi, cândva, autonomă.

De asemenea, ea vede condusul ca fiind chiar mai complex decât aviația. Oricât de mult i-ar surâde ideea de mașină autonomă, nu a văzut nicio dovadă clară a faptului că tehnologia e pregătită pentru străzile mari. Din punctul său de vedere, tehnologiile autonome sunt în punctul în care încă au nevoie de un șofer uman la volan, pentru a prelua controlul în caz de urgență:”Contextul e important. Dacă un dirijor de trafic îi face semn unei mașini, iar aceasta nu îl poate interpreta, poate încetini și permite șoferului uman să preia controlul. Dacă el nu o face, mașina se poate opri”.

Totuși, dacă mașina merge cu o viteză mai mare, nu ar avea acea marjă necesară pentru ca șoferul să acționeze, așa că trebuie să fie capabilă să se adapteze și situațiilor mai problematice. Cummings a mai vorbit și despre cât de importantă e o „înțelegere” între mașini și oameni și că s-ar putea să nu se ajungă la un echilibru atât de repede cât le-ar plăcea celor de la Google.